Tutustu franchising-yrittäjiin

Tjadlind Arends-Woller — Kvik Leeuwarden

Tjadlind Arends-Woller ja hänen miehensä Ted Arenda avasivat Kvik Leeuwardenin syyskuussa 2020. Tjadlind myy keittiöitä ja Ted varmistaa taustalla, että keittiöt on asennettu täydellisesti, joten he muodostavat yhdessä hyvin öljytyn koneiston.

Yritysmaailmassa työskentelyyn kyllästyneet Tjadlind ja Ted päättivät toteuttaa vanhan unelmaansa, että jonain päivänä he ryhtyisivät yrittäjiksi. Tjadlindilla ei ollut kokemusta yrittäjänä eikä myöskään keittiöalalta. Miten hän päätyi johtamaan Kvikin franchising-yritystä? Kysyimme häneltä, millaista oli aloittaa naisena miesvaltaisella alalla pandemian huippuvaiheessa, joka oli kiistatta vaikea ajanjakso.

Yrityselämästä keittiömyyntiin

Toimit ennen yrityspuolella työntekijänä, jolla ei ollut kokemusta keittiöalalta. Miten päädyit Kvikiin?

Työskentelin Friesland Campinan pääkonttorissa. Olen aina ollut työntekijä, eikä minulla ole ollut kokemusta keittiöalalta. Olen kuitenkin aina halunnut perustaa oman sisustusyrityksen. Opiskeluaikana työskentelin paljon ulkomailla ja siirryin vientipuolelle. Kun täytin 40 vuotta, aloin ajatella, että minulla oli hyvä työpaikka, jossa voisin olla eläkkeelle asti. Mutta unelmani oman liikkeen perustamisesta säilyi.

Itseäni kehittääkseni olen käynyt sisustussuunnittelukoulutuksissa ja kursseilla. Skandinavia on suosikkilomakohteeni, ja minulla on kotona Kvik-keittiö. Saadakseni keittiöni minun oli ajettava Frieslandista Randstadiin, koska lähistöllä ei ollut myymälää. Kvik miellytti minua muotoilun ja avoimuuden vuoksi. Halusin oman liikkeen, mutta en pientä sisustusliikettä. Minusta se olisi tylsää. Sen oli oltava jotain suurempaa, mieluiten kansainvälistä. Kvik täytti kaikki vaatimukseni. Minulla ei siis ollut kokemusta keittiöalalta, mutta kaiken voi oppia, ja olin vakuuttunut siitä, että minulla oli tarpeeksi kokemusta, jotta saisin sen toimimaan.

Miten yrityksen perustaminen sujui?

Kvik halusi antaa minulle mahdollisuuden. Minun oli opittava ammatti. Hankalaa oli se, että koko prosessi alkoi juuri ennen koronapandemiaa, ja juuri kun olimme allekirjoittaneet kaikki paperit, maailma kääntyi ylösalaisin. Huomasin tämän myös harjoittelujaksoni aikana, koska suurin osa myymälöistä oli suljettava. Tanskasta ei ollut mahdollista saada henkilökohtaista opastusta, eikä ollut juurikaan mahdollisuuksia seurata muita Kvik-franchising-yrittäjiä. Ammattitaidon oppiminen oli siis tehtävä pääasiassa verkossa.

Maailma sulkeutui, mutta monet ihmiset päättivät kunnostaa kotinsa. Uusien keittiöiden kysyntä oli valtavaa, mikä oli toisaalta mukavaa, mutta toimintaa ei voitu aloittaa sujuvasti. Kaikkien sääntöjen noudattaminen oli myös vaikeaa. Onko tämä väärin, koska meidän on vielä opittava tämä? Ovatko nämä lukukausimaksuja? Vai ovatko olosuhteet huonot? On mukavaa, että sinulla on franchising-kumppani, joka antaa sinulle mahdollisuuden oppia matkan varrella.

Oletko tietoisesti valinnut franchising-yrittäjyyden ja mitä etuja siitä on?

Olin hieman epäröivä franchising-yrittäjyyden suhteen, koska minulla oli siitä tietty kuva. Pakkopaita-ajatus. Ylitän rajoja ja rikon sääntöjä, mutta aina paremmaksi, ja Kvik arvostaa sitä.

Kuinka sinä teet myymälästä omasi?

Minun mielestäni myymälän pitäisi olla keskellä kaupunkia eikä teollisuusalueella. Jouduin taistelemaan sen puolesta, koska ihmiset pelkäsivät, että myymälä olisi liian pieni. Onneksi Kvik lähti mukaan, ja nyt kun tämä sujuu hyvin, Kvik haluaa jopa keskittyä enemmän tällaisiin myymälöihin. Koska rakennus on enemmän paikallisen sankarin näköinen, se ei tunnu kuuluvan ketjuun.

Minulla on aina tuoreita kukkia, saat hyvää kahvia, joka tarjoillaan kauniissa kupissa. Haluan luoda olohuoneen tunnelman, joka täydentää mukavasti tanskalaisen muotoilun "viileää" imagoa. Franchising-organisaatio haluaa koko yrityksen parasta, joten se kuuntelee ideoita. Saatan olla itsepäinen, mutta jos se on konseptin parhaaksi, minua tuetaan. Tämä tekee Kvikistä erittäin mukavan franchising-kumppanin, jonka kanssa on hyvä työskennellä. Muutaman kuukauden kuluttua minua jopa pyydettiin mukaan tuoteneuvostoon, joka pohtii uusia tuotteita ja innovaatioita.

 

On mukavaa, että franchising-kumppani huolehtii monista yleisistä asioista, jotta voit keskittyä liiketoimintaasi.

— Tjadlind Arends-Woller — Kvik Leeuwarden

Mikä on Kvikin kaltaisen franchising-mallin etu?

Muut franchising-yrittäjäkumppanini sijaitsevat eri puolilla Eurooppaa. Miten he pärjäävät muissa maissa? Mitä ajatuksia voisimme omaksua? Se on opettavaista ja mielenkiintoista. Valtakunnallisella tasolla franchising-yrittäjät ovat myös kollegojasi, mikä on mukavaa ja hyödyllistä. On mukavaa, että franchising-kumppani huolehtii monista yleisistä asioista, jotta voit keskittyä liiketoimintaasi. Haluaisin olla mukana kestävän kehityksen ja innovoinnin parissa, mutta minulla ei vain ole aikaa siihen. Siksi pidän todella siitä, että huipulla on franchising-kumppani, joka ajattelee asioita loppuun asti, luo kokonaiskuvan ja toimii liikkeellepanevana voimana. Tuolla tasolla sitä ei voi tehdä yksin.

Tapaamme säännöllisesti hollantilaisia franchising-yrittäjiä. Tapaamme konsultteja, järjestämme pieniä työpajoja ja keskustelemme siitä, mihin suuntaan olemme menossa. Kukin franchising-yrittäjä pyörittää omaa myymäläänsä, mutta voitte aina ottaa yhteyttä toisiinne.

 

Allekirjoitettu vaaleanpunaisella kynällä

Millaista on työskennellä naispuolisena franchising-yrittäjänä keittiöalalla?

Tämä on todellakin miesten maailma. Olin ensimmäinen naispuolinen franchising-yrittäjä, joka allekirjoitti oman franchising-sopimuksensa. Pidin siitä todella paljon. Allekirjoitin sopimukseni vaaleanpunaisella kynällä. Naisia oli toki enemmän franchising-maailmassa ja myös Kvikissä, mutta silloin sopimuksessa oli edelleen miehen allekirjoitus.

Kun olen myymälässä, minulle sanotaan joskus: "Haluaisin puhua omistajan kanssa." Se olen minä. "Kyllä, mutta haluaisin puhua oikean omistajan kanssa." Edelleen minä. Joskus asiakas testaa kysymyksillä tiedänkö todella, mistä puhun. Ihmiset eivät ole vielä tottuneet siihen, että myös naiset voivat myydä keittiöitä, neuvoa teknisissä kysymyksissä, mitata ja koota keittiöitä. Minun on siis todella todistettava itseni ja pidettävä puoleni.

Muita naispuolisia franchising-yrittäjiä on aloittanut minun jälkeeni, joten se on hiljalleen yleistymässä. Myymälässäni työskentelee vain naisia. Ei sillä, etteivätkö miehet saisi työskennellä minulle, mutta niin kävi, ja itse asiassa pidän siitä todella paljon. Minusta on myös hienoa, että yhä useammat naiset haluavat ryhtyä keittiösuunnittelijoiksi. Jos pidät siitä ja olet hyvä siinä, niin miksipä ei? Minulla on myymälässä 18-vuotiaita harjoittelijoita, jotka työskentelevät myös varastossa. Kun he sanovat, että kalusteiden asentaminen tekee heidät onnelliseksi, se antaa minulle paljon energiaa.

Mikä on sinun Kvik-unelmasi?

Haluan mukavan myymälän, jossa on mukava työskennellä yhdessä ihmisten kanssa, ja haluan ansaita sillä rahaa. Haluan, että jokainen asiakas tuntee itsensä tervetulleeksi ja nähdyksi tullessaan myymäläämme. Haluan viestittää, että olemme helposti lähestyttäviä, että voit helposti kävellä sisään ja poistua unelmiesi keittiön kanssa. Suurin unelmani on saada enemmän naispuolisia työntekijöitä, sekä suunnittelijoita että varastoon. Haluan osoittaa, että tämä ei ole enää miesten maailma. Myös naiset hallitsevat keittiömyynnin.

Oletko sinä uusi franchising-yrittäjä?